به طور معمول آنچه که در گذشته و حتی زمان حاضر به منظور بروز رسانی اطلاعات جغرافیایی مطرح بوده است این است که اطلاعات جدید در مرحله اول با مراجعه به زمین وانجام کار زمینی دوباره برداشت و جمع آوری شده و سپس در دفتر کارمورد ویرایش قرارگرفته و جایگزین اطلاعات قبلی شوند که انجام این مراحل کاری بسیار زمان گیر و پر خطا خواهد بود.
اما با ایجاد تکنولوژی MOBILE GIS می توان بروز رسانی اطلاعات جغرافیایی را به گونه ای دیگر انجام داد.
در واقع تکنولوژی MOBILE GIS توسعه و اتصال سیستم های اطلاعات جغرافیایی(GIS)از دفتر کار به قسمت زمینی می باشد.
بوسیله تکنولوژی MOBILE GIS نقشه بردار یا عامل زمینی می تواند علاوه بر نمایش و بهره گیری از اطلاعات موجود در یک سیستم جغرافیایی(GIS) اطلاعات و داده های جدید و یا تغییر یافته را ثبت نماید ؛ ذخیره سازد ؛ ویرایش نماید ؛ آنالیز کند و در نهایت اطلاعات قدیمی را بهنگام نماید(UPDATE).
تکنولوژی MOBILE GIS از بکارگیری و تلفیق یک یا چند تا از تکنولوژی های موجود زیر حاصل می شود:
- کامپیوترهای متحرک (MOBILE PC)
- سیستم موقعیت یاب جهانی (GPS)
- اتصال بیسیم به منظور دسترسی به GIS توزیع شده بر روی اینترنت
-
گروه های کاری متنوعی می توانند از کارایی های بی نظیر این تکنولوژی بر اساس نیازهایشان استفاده نمایند به عنوان مثال گروه های آتش نشان ؛ گروه های پلیس ؛ گروه های امدادی به منظور کسب اطلاعات جغرافیایی و به منظور تسریع در مکان یابی و در نهایت امداد رسانی سریع تر می توانند مجهز به سیستم اطلاعات جغرافیایی متحرک(MOBILE GIS) باشند.
گروه های دیگری نظیر نقشه برداران ؛ زمین شناسان و محیط بانان می توانند به منظور ثبت اطلاعات جغرافیایی و بروز نگاه داشتن همزمان سیستم های اطلاعات جغرافیایی مطلوبشان نیز می توانند از این تکنولوژی استفاده نمایند.
به صورت کلی با استفاده از MOBILE GIS امکان ایجاد ؛ ویرایش و بهره برداری از نقشه های GIS بوسیله افرادی که در محیط غیر از دفتر کار هستند فراهم می شود.
در قسمتهای بعدی مطالبی در مورد بکارگیری سیستم MOBILE GIS با استفاده از امکانات توسعه ای شرکت ESRI خواهم نوشت.